VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vergrijzing, lage inflatie en zwakke groei spelen Japan parten. Toch wordt het land door beleggingsanalisten getipt: de aandelen zijn er goedkoop en de winstprognoses voor bedrijven relatief goed.

In de jaren voor 1990 leek het of Japanse bedrijven de wereld zouden veroveren, maar na het uiteenspatten van een vastgoedzeepbel en de vrije val van aandelenkoersen kreeg Japan het stempel van 'zieke man'. Beleggers zochten groei liever op de beurzen van Amerika, Europa en nieuwe Aziatische groeimarkten.

Japan is echter nog steeds de op twee na grootste economie ter wereld en wat de aandelenmarkt betreft, is alleen die van de VS groter. Alleen al uit diversificatie-oogpunt is het verstandig er te beleggen. Daarbij komt dat de economische positie de laatste jaren sterk is verbeterd en Japanse aandelen relatief goedkoop zijn.

Japanse aandelen kennen een lage koerswinstverhouding, historisch gezien en in vergelijking met andere ontwikkelde markten. Bloomberg komt voor de Nikkei 225 uit op 14,5 (gebaseerd op gerapporteerde winsten), voor de Amerikaanse S&P 500 wordt 19 keer de winst betaald, voor Nasdaq-aandelen is dat zelfs ruim 30 keer.

Aandelen kunnen met goede reden goedkoop zijn, bijvoorbeeld omdat er weinig opwaarts potentieel is. Nu kampt Japan nog steeds met lage economische groei, maar de winsten van bedrijven zijn flink gestegen, veel bedrijven zitten op een berg kasgeld. Dat heeft veel te maken met het economische beleid van de Japanse premier Abe: Abenomics.

Na het aantreden van Abe in 2012 heeft de Japanse centrale bank een rigoureus verruimingsbeleid gevoerd, om de economische groei aan te jagen. Dat laatste blijft een uitdaging, maar dit beleid heeft er wel voor gezorgd dat de yen ten opzichte van de dollar is gedevalueerd, waardoor Japanse exporterende bedrijven forse winstgroei konden boeken.

Tegelijkertijd probeerde Abe ook de Japanse economie te hervormen. Daar moet nog veel gebeuren, maar in veel bestuurskamers waait wel een frisse wind: er wordt steeds meer rekening gehouden met de belangen van (buitenlandse) aandeelhouders.

In zo’n ver buitenland is beleggen in de index vaak verstandiger dan proberen met ‘stockpicking’ de markt te verslaan. Maar welke index kies je als indexbelegger in Japan? Op deze grote markt is er veel keus. In Effect 9, die begin september bij de leden van de VEB in de bus valt, geeft financieel journalist Manno van den Berg enkele Japanse etf’s waarmee van een mogelijk Japanse comeback kan worden geprofiteerd.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.